BODIES 2.0: VELIČANSTVENI SVEMIR U NAMA  je znanstveno edukativna izložba koja se sastoji od 200 eksponata ljudskog tijela, koji su sačuvani metodom polimerne impregnacije.

BODIES 2.0: VELIČANSTVENI SVEMIR U NAMA doslovno kao i figurativno „ulazi pod kožu“ otkrivajući nam složenost ljudskog tijela i omogućava posjetiteljima trodimenzionalni pogled na njihovu veličanstvenu unutrašnjost.

Cilj BODIES 2.0 je da posjetitelji nakon izložbe bolje razumiju strukturu i složenost ljudskog tijela te da ih potakne na zdrav život i održavanje kondicije.

PROCES

Voda i lipidna tkiva zamjenjuju se krutim polimerima. Polimeri koji se koriste u polimernoj impregnaciji su silikon, epoksi i poliesterski kopolimer.

Prvi korak polimerne impregnacije je fiksacija. To jednostavno znači da se tijelo balzamira, obično u otopini formaldehida, kako bi se zaustavilo raspadanje.

Nakon potrebnih seciranja (preparacije), uzorak se stavlja u kupku s acetonom koji u smrznutim uvjetima izvlači svu vodu i zamijenjuje ju unutar stanica.

U trećem koraku, uzorak se stavlja u kadu s tekućim polimerom, poput silikonske gume, poliestera ili epoksilne smole. Stvaranjem vakuuma, aceton se kuha i kako aceton isparava i napušta stanice, povlači tekući polimer iza sebe, ostavljajući ćeliju ispunjenu tekućom plastikom.

Zatim se plastika mora učvršćuje plinom, toplinom ili UV.

Lorem maecenas id erat felis mauris. Eleifend rutrum praesent odio nibh semper luctus accumsan feugiat cras. Ultrices etiam faucibus facilisi vitae, tincidunt. Tortor in aliquet vulputate pulvinar. Nunc nec felis facilisis egestas. Et ultrices tristique eu ut volutpat tincidunt. Elementum convallis aliquet volutpat, scelerisque. Est nisl, venenatis enim tristique aliquam.

© 2021 BODIES 2.0. VELIČANSTVENI SVEMIR U NAMA. Sva prava pridržana.

BODIES 2.0